Wire-O – vad man måste tänka på för ”spiral”-inbundna böcker


Böcker som är bundna med Wire-O, en slag stålspiral-liknande rygg, kräver lite annorlunda tillvägagångssätt för filer.

Wire-O

1. Utfall på alla sidor

Eftersom insidan av sidan göms in i en sydd rygg, utan man ser hela sidan, så måste man ha utfall åt alla håll. Därför kan man inte göra sitt dokument i uppslag, som man gör med andra böcker. Läs mer om utfall här.

2. Tänk på hålen
Varje sida, inklusive framsida och baksida, stansas med en rad hål längs ryggen. Dessa går in 6 mm in från vänsterkanten. Tänk på det när du centrerar bild och text på sidan. Du kan givetvis ha färg över hela sidan.

3. Antalet sidor
Till skillnad från andra böcker, där sidantalet måste vara jämnt delbart med 4 och ibland 8, så krävs det i en Wire-O enbart att sidantalet är jämnt delbart med 2.

4. Filer
Eftersom man ofta väljer att ha en annan gramvikt (tjocklek på papperet) på omslaget – lägg omslaget i en fil och inlagan i ett.
Omslaget blir på 4 sidor – Framsida, framsidans insida, baksidans insida, Baksida. Du gör med andra ord sidordningen i samma följd som de kommer i boken.

5. Spiralens utförande (färg och storlek)
Standardfärger är svart, vit eller silver, men andra färger finns – fråga oss. Normalt väljer vi automatiskt den storlek som är bästa lämpad för boken (utifrån antalet sidor). Men ibland kan man vilja ha en större spiral än vad som krävs, glöm inte specificera dessa önskemål.


Denna FAQ är under produktion och kompletteras vart eftersom. Tills dess att vi fullbordat den, ber vi om överseende för eventuella felande länkar mm.